Italo Svevo i el plaer de la confessió terapèutica

Quan a mitjan segle XVIII aquell paranoic genial anomenat Jean Jacques Rousseau es decidí a escriure les seves Confessions ho va fer, simplement, per justificar-se davant del lector. El protagonista de La consciència de Zeno, l’obra mestra d’Italo Svevo, comença a escriure el relat de la seva vida per un motiu més imperiós. Ho fa, diríem, per prescripció terapèutica. Sí, sí, la demanda del psicoanalista és l’excusa argumental de què el narrador es val per llançar-se a escriure la que es convertirà, per mi, en una de les grans obres literàries del segle XX. Aquesta instigació a l’escriptura, avui dia, no és rara d’escoltar en les consultes dels psicoanalistes. Alguns d’aquests professionals aconsellen o, fins i tot, insisteixen a fer escriure als analitzants al voltant de les seves vivències i fantasies més íntimes.

Zeno Cosini havia acudit a la consulta d’un psicoanalista. Com tanta gent hi ha, aquest home no se sentia amo de la pròpia existència. No comptant ni amb una voluntat consistent i determinada ni amb els mitjans temperamentals adequats per imposar-la, no era ell qui resolia el que havia de fer a la vida, sinó que les circumstàncies amb les quals s’anava trobant decidien per ell. Presoner d’aquesta inèrcia alienant, Zeno era poc responsable de les eleccions vitals que havien configurat la seva identitat. El grau d’autenticitat que hi havia en les decisions que prenia, en els actes amb què es presentava a la consideració dels altres, era molt discutible. Tenint en compte un nivell tan alt d’alienació, entendreu que la vida que duia aquest home no fos la més adequada per expressar allò que ell era realment i que el paio arribés a l’extrem de sentir-se aliè a la pròpia existència. Davant d’una conseqüència tan dramàtica, no resulta estrany que els psicoanalistes empenyin els individus d’aquest perfil anímic cap a l’escriptura autobiogràfica. Ja que no se senten existir, almenys que amb uns escrits de naturalesa memorialística puguin establir una mica de lligam amb la pròpia vida. Fer-la seva. Escriure els pot ajudar, més que a crear un món propi, a bastir una existència personal real i concreta.

El cas és que al nostre narrador la prescripció terapèutica del psicoanalista no li desagrada. Ans al contrari. Així com per a moltes persones escriure al voltant dels temes més íntims i personals seria una tasca empipadora i feixuga, gairebé impossible, Zeno Cosini s’hi llança a rajaploma, disseccionant sentiments i emocions com aquell qui res. No s’hi posa ni amb resignació ni amb l’actitud de complir amb un deure carregós sinó que ho fa amb un gust i una satisfacció evidents. Amb el mateix to confessional que un utilitza quan és estirat damunt el divan del psicoanalista, l’esperit analític de Zeno va posant paraules a les vivències passades amb l’ànim de no negligir cap detall. L’escriptura li excita l’aparició de records que l’ajuden a anar construint la seva història, a anar resolent qüestions que havien quedat pendents, de manera que el narrador, a la fi, acaba esbossant una identitat més o menys plausible gràcies a la prosa prescrita per l’analista.

Arribats en aquest punt hem de reconèixer que la dimensió neuròtica del protagonista de la novel·la és important. Està admirablement descrita per un escriptor que, sens dubte, sabia de què anava el tema. Svevo s’havia interessat en la psicoanàlisi. Coneixia prou bé la neurosi obsessiva per anar escampant pinzellades d’aquesta estructura clínica a fi d’il·lustrar el retrat del seu personatge. Dóna uns matisos i uns detalls que no surten de la simple intuïció. S’introdueix en el sempre delicat terreny del psiquisme humà sense vacil·lacions ni compliments. Capta perfectament la importància decisiva del narcisisme en la vida de les persones. Em fa la impressió que en tota aquella dissecció sentimental en què Svevo es recrea en aquesta obra hi ha molt poques invencions. Les escenes que descriu són naturalíssimes. I les reflexions del protagonista, també. Com a bon neuròtic obsessiu, Zeno Cosini creu en l’omnipotència del pensament.

Ara bé, transcriure les cavil·lacions en paraules és una cosa, concretar-les en un acte n’és una altra de ben diferent. En aquest sentit podem parlar de l’oposició que comunament s’estableix entre l’escriure i l’actuar. Sovint, s’ha volgut veure l’escriptura com a recurs davant la impotència d’algunes persones a l’hora de passar a l’acció. La història de la literatura és plena d’ànimes dubitatives, vacil·lants, extremadament analítiques, com la de Zeno, que se senten més còmodes escrivint que no pas actuant. Aquests caràcters, més aviat meditatius, habitualment desarmats davant les contingències de la vida, només es poden sentir actors de debò amb la ploma a la mà. En ells, els mitjans expressius substitueixen una ínfima capacitat de reacció i d’intervenció davant del món. I no és estrany: mentre que l’escriptura permet somiar truites, l’acte reclama tocar de peus a terra. En la dimensió verbal tot els apareix més apamat i assequible. La funció representativa de les paraules separa la persona del pur i dur de la realitat. I per això, a vegades, escriure salva. Tanmateix, aquesta tensió dialèctica entre la paraula i l’acte, en un neuròtic important, eventualment es pot resoldre de manera força extravagant i intempestiva, pertorbadora.

Ara em ve al cap la figura de Cesare Pavese. Aquest home coincidia amb Zeno en el fet que semblava sentir-se deslligat de la pròpia existència. Ell també va escriure al voltant de la seva vida. Ignoro si per prescripció terapèutica, com aquell, o per iniciativa exclusivament personal. Penseu a quins nivells de desafecció vital cal arribar perquè l’escriptura hagi d’intervenir en la conformació d’una existència. No és estrany que aquests escrits acabin agafant un aire moix i malenconiós, o que s’acabin convertint en una dolorosa meditació al voltant de la condició humana. L’amargor d’algunes de les seves pàgines és notòria. L’aprensió que aquestes persones senten davant la vida, esclar, la transmeten al que escriuen. Només cal que tingueu en compte la temperatura a què arriba l’extraordinari volum L’ofici de viure. L’escriptura de Pavese, per mi, és com un acte d’heroisme. La lucidesa amb la qual aquest home va anar perdent la vida resulta admirable. Les pàgines del llibre esmentat tenen el regust amargós de la crònica d’una existència que l’autor no ha sabut viure. Per desgràcia, tot i l’escriptura constant, sembla que la vida de Pavese no aconseguí conformar una existència més o menys reeixida. Aquesta circumstància té molts números de convertir-se en insuportable per a qui la pateix.

Al capdavall, ens podem preguntar si el que separa tant Zeno com Pavese de la pròpia existència no és altra cosa que una pulsió de mort exagerada, insidiosa, fatal. Aquesta inèrcia inconscient compta amb uns mecanismes subtiílssims. Per allunyar-nos de la vida, comença desvinculant-nos de l’existència. En tot cas, és notable la presència constant de la mort en aquest dos llibres, sigui en el de Svevo, sigui en el de Pavese. Les paraules de l’últim paràgraf amb què Svevo clou La consciència de Zeno remeten a una pulsió de mort desfermada. Igualment, l’acte inapel·lable amb què Pavese clou L’ofici de viure és pura pulsió de mort. I és que a Pavese escriure al voltant de la pròpia vida no li va servir per evitar un final, diríem, desafortunat. A la fi va decidir prescindir de les paraules i actuar: “No paraules. Un gest. No escriuré més”.

 

Anuncis

Un pensament sobre “Italo Svevo i el plaer de la confessió terapèutica

 1. Pep,
  No se si va ser el teu psicoanalista qui et va recomanar escriure ….. o simplement tens la meravellosa necessitat de compartir amb els altres el teu món interior.
  Del que sí que estic ben segura, és que estic enganxada als teus llibres, a les teves paraules i a tot allò que hi trobo des de la primera fins a l’última plana.
  Qui llegeixi qualsevol dels teus llibres, em donarà la raó!
  Cris

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s